Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczarki zapiekane

Przekąski

Autor: Elifia

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 4323

Dodano: 01.03.2008

Odsłon: 1833

Pieczarki ozdobione sałatą i cząstkami pomidora są apetyczne, lekkie i wyjątkowo smaczne. Nadają się zarówno na podwieczorek, jak i na kolację.

Składniki

  • 4 duże pieczarki (po 8 dag)
  • 1 główka sałaty
  • 5 dag żółtego sera (goudy)
  • 4 małe pomidory
  • 1 cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki octu winnego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła (2 dag)
  • 1 łyżeczka marynowanych ziaren zielonego pieprzu
  • 1 białko
  • sól, biały pieprz
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pieczarki oczyścić i umyć. Odciąć nóżki i pokroić w drobną kostkę. Obrać i umyć cebulę, również pokroić w kostkę.

  2. Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć pieczarki i cebulę. Doprawić solą i pieprzem, ostudzić.

  3. Natkę pietruszki opłukać, a następnie posiekać. Na tarce o drobnych oczkach utrzeć ser. Białko ubić na sztywno.

  4. Do masy grzybowej dodać białko, starty ser oraz natkę pietruszki i wszystko wymieszać. Kapelusze pieczarek napełnić przygotowanym nadzieniem i następnie zapiekać około 10 minut rozgrzanym do temp. 225C.

  5. Sałatę opłukać, osuszyć i rozdrobnić liście na niezbyt duże kawałki. Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki.

  6. Ocet winny zmieszać z solą, dodać olej. Wrzucić rozgniecione ziarenka marynowanego pieprzu, wymieszać.

  7. Na półmisku ułożyć sałatę i pieczarki, ozdobić cząstkami pomidora, a następnie polać sosem winegret. RADA: Kupując pieczarki należy zwrócić uwagę, aby były świeże. Pieczarki świeże mają białe i lekko różowe kapelusze. Brązowawy kolor wskazuje, że kilka dni leżą już w sklepie. Są wtedy mniej jędrne i tracą swój charakterystyczny smak.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń