Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczen rzymska

Dania główne

Autor: Ania704

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 70

Dodano: 17.04.2009

Odsłon: 6449

Doskonale smakuje z ziemnikami i zielona salata;)

Składniki

  • dymka, pęczek
  • Mięso mielone wolowo- wieprzowe, 750g
  • papryka kolorowa, 3 sztuki
  • Bułka tarta, 3-4 łyżki
  • jajka, 3
  • starty żółty ser, 1 łyżka
  • czosnek, 2-3 ząbki
  • olej, 2łyżki
  • zioła i przyprawy :rozmaryn , tymianek,gałka muszkatołowa sól, pieprz ,, 2łyżki
  • masło, 2łyżki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso mieloną włożyc do głębokiej miski .Dymkę zeszklić na łyżce masła .Cebulę dodac do mięsa.Wbić jajka .Wsypać 2- 3 łyżki bułki tartej i drobno starty ser . Przyprawić do smaku przciśnięty przez praske czosnek posiekanymi ziołami i mieszanką przypraw .Miąso dokładnie wymieszać.

  2. Zieloną , czerowoną i żółtą paprykę dokładnie umyc pod bieżącą wodą pokroić na połówki , oczyścić z gniazd nasiennych i poroic wzdłóż na paseczki o grubości ok.1 cm . przalać na sicie wrzątkiem , aby skąrka i miąż warzyw nieco zmiękły , a następnie zanurzyć chwile w zimną wode i starannie osączć

  3. Podłużną foremkę wysmarować olejem i posypać bułką tartą.Kilka łyżek masy miąsnej ułożyc na dnie naczynia , a nastąpnie układać wzdłóż paski papryki , delikatnie dociskając .Należy zwrócić uwagę na to , aby układac obok siebie różne rodzaje papryki , dziąki temu pieczen po przekrojeniu będzie kolorowa

  4. Paski papryki przykryc masą mięsną, nastąpnie układac kolejną warstwę warzyw i znowu przykryć je mięsem Wierzch wyrównac łyżkąi posmarować olejem .Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180st. i peic okolo 50minut

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agulam22 23 lipca 2009 A także jest świetna na kanapki po wystygnięciu.Naprawdę smaczna.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń