Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczeń rzymska z jajem

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 807 Ocena: 19537

Dodano: 07.04.2009

Odsłon: 10222

Bardzo dobra, wielkanocna pieczeń, zarówno na ciepło, jak i na zimno do kanapek.

Składniki

  • 80 dag mięsa mielonego
  • 4 jajka na twardo
  • 1 jajko surowe
  • sól, pierz, papryka
  • 3 łyżki smalcu
  • łyżka cebulki prażonej
  • 1 kostka bulionowa
  • majeranek
  • 3 łyżki bułki tartej
  • papryka konserwowa
  • marynowane grzybki
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso wymieszać ja jajkiem, bułką tartą, 3 łyżkami wody, cebulką oraz majerankiem i pieprzem do smaku. Połowę masy rozsmarować w natłuszczonej formie keksowej. Na tym ułożyć jajka na twardo. Przykryć resztą masy mięsnej. Polać łyżką stopionego smalcu i piec 45 minut w temperaturze 200°C. W trakcie polewać resztą smalcu. Kostkę rosołową rozrobić w 3 łyżkach gorącej wody. Polać gotową pieczeń. Odstawić jeszcze na 5-10 min do piekarnika. Gotową ostudzić. Wyjąć z formy podawać udekorowaną grzybkami i marynowaną papryką.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń