Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczeń soczysta

Dania główne

Autor: maciejka

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2155

Dodano: 15.03.2008

Odsłon: 7101

klasyka obiadowa - z odrobiną nonszalancji...

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ligawę umyć, osuszyć, obrać z błon, chrząstek, itp. Posmarować łyżką oliwy, posolić, popieprzyć, obsypać ziołami prowansalskimi, obłożyć pokrojoną w cienkie plasterki cebulą i rozgniecionym czosnkiem. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzać mocno resztę oliwy, włożyć mięso i obsmażyć ze wszystkich stron. Przełożyć do żaroodpornego naczynia (razem z oliwą od smażenia), ew. obłożyć dodatkową cebulką i czosnkiem, dodać suszone śliwki i włożyć do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Po pół godzinie skropić obficie bulionem, przełożyć mięso na drugą stronę, po kolejnych 30 min. skropić wódką, wstawić jeszcze na 15 min. do piekarnika. Wyciągnąć mięso na talerz, przykryć miską, pokrywką - żeby nie wystygło. Do soków z pieczenia wlać makę rozrobioną w 0,25 szklanki wody, zagotować, by mąka straciła smak surowizny, dodać szczyptę kawy rozpuszczalnej, włożyć pokrojone w plastry mięso i od razu podawać np. z kluskami na parze (pyzami) i modrą kapustą lub sałatką z buraczków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Lucyna60 29 kwietnia 2008 Napotkałam na ten przepis przypadkowo,ale serdecznie dziękuje ,coś dla mnie już prubuje ale po samym opisie wiem że to jest to co szukałam.Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maciejka 18 marca 2008 Sorry, ja też musiałem sprawdzić fachowe określenie... Zawsze kupowałem w sklepie, nie zastanawiając się , co to jest. Mówią na to "fałszywa polędwica", jest to mięso okolic lędźwiowych, trochę pomiędzy szynką, a polędwicą (tak mówi wikipedia)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń