Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczeń z kluskami śląskimi

Dania główne

Autor: Kasik

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 251

Dodano: 12.04.2008

Odsłon: 3285

Polecam

Składniki

  • schabu bez kości, 2 kg
  • jałowiec, ziele angielskie
  • suszonyczh grzybów, 8 dag
  • sól,pieprz
  • ziemniaków, 1kg
  • jajka, 2
  • mąki ziemniaczanej, 6 dag
  • łyżka masła
  • cebula, 1
  • szklanka śmietany
  • łyżka mąki
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Grzyby odstawić na noc do moczenia.Utłuc w możdierzu 3 dag grzybów,jałowiec i ziele angielskie.Natrzeć ołlukane mięso.Oprószyć solą i pieprzem.Piec 90 minut w temp.180 C.Przygotować kluski śląskie.Ziemniaki obrać ,ugotować do miękkości,potłuc i zostawić do ostygnięcia.Do ziemniaków dodać jajka i mąkę ziemniaczaną.Wyrobić masę.Formować malenkie kuleczki,pośrodku każdej robić wgłębieni.Gotować we wrzącej wodzie okolo 2 minuty od momentu wypłynięcia.Grzyby ugotować w wywarze ,w którym sie moczyły,odcedzić,wywar zachować.Grzyby pokroić ,dodać do zeszklonej na maśle cebuli.Zalać wywarem z grzybów i pieczeni.Zagotować,zabielic śmietaną z maką,przyprawić.Pieczeń podawać z kluskami śląskimi i sosem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agulam22 12 sierpnia 2009 Bardzo fajny przepis na pieczeń,ale do klusek śląskich nie polecam dodawać jajek ,robią się zbyt gumowate.Ale przepis jak najbardziej na plus.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń