Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona biała kiełbasa

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 807 Ocena: 19494

Dodano: 08.04.2009

Odsłon: 9448

Biała kiełbasa to jedno z tradycyjnych wielkanocnych dań na wschodzie.

Składniki

  • biała kiełbasa, 1,5 - 2 kg
  • oliwa, 2 łyzki
  • piwo karmelowe, szklanka
  • listek laurowy, 1
  • pieprz, 2 ziarenka
  • ziele angielskie, 2 ziarenka
  • pomidorki koktajlowe
  • zielenina (np. koperek, tatka, tymianek)
  • musztarda i ketchup do dekoracji, 3 łyżki
  • gotowany chrzan, 2-3 łyżki
  • starte buraki, paczka
  • sól
  • cukier
  • sok z cytryny
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kiełbasę ułożyć w nasmarowanej tłuszczem formie żaroodpornej, z wierzchu posmarować olejem. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 200°C

  2. W połowie czasu pieczenia podlać piwem karmelowym, dodać listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego.

  3. 2. Przygotować ćwikłę: chrzan przełożyć do miseczki, dodać buraczki. Wymieszać. Dobrze przyprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny. Odstawić, aby smaki się "przegryzły"

  4. 3. Gotową kiełbasę przełożyć na ogrzany półmisek. Udekorować pomidorkami koktajlowymi oraz bukiecikami świeżych ziół. Podać z dodatkiem sosów: ćwikły, ketchupu i musztardy

  5. Obok w bulionówce można ustawić żurek lub zupę chrzanową do picia. Podać kilka rodzajów świeżego pieczywa

  6. Dobrym dodatkiem będą też grzybki marynowane i rozmaite pikle (np. ogórki konserwowe, papryka , złote i srebrne cebulki, minikukurydza)

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zonia1 26 marca 2012 Plusik za pomysł w dekoracji.Wspaniale to wygląda.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń