Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona biodrówka

Dania główne

Autor: Mole3

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 953

Dodano: 05.12.2009

Odsłon: 8232

Pyszne, pieczone mięsko. Wykonanie - Babcia i Spółka. :)

Składniki

  • Biodrówka wieprzowa, 1,5 kg
  • czosnek, 5 ząbków
  • oliwa, 4 łyżki
  • woda, 3/4 szkl.
  • Kostki smaku - cebula i papryka, 2 + 1
  • pieprz, 1 łyżeczka
  • majeranek, 2-3 łyżeczki
  • sól, szczypta
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biodrówkę pokroić na średniej wielkości plastry.

  2. Z oliwy, czosnku zgniecionego w prasce, kostek smaku, majeranku, wody, peiprzu i soli (do smaku) przygotować zaprawę. Wymieszać ją z pokrojonym mięsem. Można zostawić na noc.

  3. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Piec ok. 2 godzin w temp. 180 stopni (termoobieg) - 1/2 godziny, później w temp. 160 stopni. Ja dodatkowo wkładam do naczynia żaroodpornego, do którego wlewam wodę (ok. szklanki) - nic się nie przypali.

  4. Podawać z ziemnkami i surówkami. Smacznego. :)

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń