Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona golonka - przepis Magdy Gessler

Dania główne

Autor: agnieszkacrow

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 668

Dodano: 02.04.2012

Odsłon: 206314

Po obejrzeniu kuchennych rewolucji skusiłam się na golonkę wg. przepisu Magdy Gessler. Wyszła naprawdę rewelacyjnie! Mięsko odchodziło od kości, było delikatne, soczyste i aromatyczne.

Składniki

  • 2 golonki z kością
  • 100 g marchwi
  • 100 g selera
  • 100 g pietruszki
  • 2 cebule
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • sól
  • słodka papryka
  • ok 400 ml wody
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Golonki myjemy i oczyszczamy a następnie nacieramy solą i słodką papryką (wewnątrz i na zewnątrz). Układamy ją w naczyniu żaroodpornym.

  2. Warzywa kroimy w kostkę i obkładamy nimi golonkę. Zalewamy wodą i dodajemy liście laurowe z zielem angielskim.

  3. Pieczemy ok 2-2,5h w temp 180 stopni. Co 15 min golonki odwracamy i podlewamy powstałym wywarem.

  4. Podajemy z ziemniakami i buraczkami.

  5. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agnieszkacrow 17 kwietnia 2012 Pieczemy z kością, golonkę nacieramy ze wszystkich stron, pisząc od wewnątrz miałam na myśli, żebyśmy pamiętali o wszystkich zagłębieniach (jakkolwiek to brzmi), bo nawet w kawałkach z kością takie występują :) Pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jasiek57 08 kwietnia 2012 Jeśli pieczemy z kością to jak natrzeć ją od wewnątrz ?

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agnieszkacrow 02 kwietnia 2012 Tyle, że w kuchennych rewolucjach golonka podawana była z puere z groszku i ziemniaków. Ja nie przepadam za gotowanym grochem, więc pozwoliłam sobie lekko zmodyfikować formą podania :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Sapik3 02 kwietnia 2012 Super przepis :) ogladalam też te kuchenne rewolucje i nie zapisałam przepisu a tu takie szczeście :) Pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń