Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone bataty stanowią idealny dodatek do dań mięsnych, mogą również być serwowane jako osobne danie np z jajkiem i kefirem. Ich słodki smak rewelacyjnie współgra ze słonym, chrupiącym boczkiem. Ja mojego słodkiego ziemniaczka podałam z roladkami z polędwicy wieprzowej w sosie śliwkowym. Przepis jest bardzo prosty, zawiera tylko 3 główne składniki, a zachwyca wyjątkowym smakiem :)
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7215
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2671
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20182
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 578
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 790
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7215
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2671
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20182
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 578
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 790
Składniki
Piekarnik nagrzewamy do 240*C. Bataty dokładnie szorujemy z całego brudu, nakłuwamy nożem, a następnie owijamy w folię aluminiową. Do wysokiej, ale nie za szerokiej blachy wkładamy ziemniaki i zalewamy je do połowy wysokości ciepłą wodą.
Ziemniaki pieczemy ok 1 - 1,5h (zależy od wielkości), a na 10 minut przed końcem odwijamy folię i pozwalamy zarumienić się skórce. Jeżeli nie jesteście pewni, czy ziemniaki są gotowe, najlepiej jest w nie wbić patyczek i sprawdzić, czy są miękkie. W czasie pieczenia kroimy boczek na małą kostkę i podsmażamy na patelni, aż się zarumieni i lekko wytopi.
Jeszcze gorące bataty wyciągamy z piekarnika i nacinamy je wzdłuż ostrym nożem. Chwytając dwa końce ziemniaka, lekko ściskamy je do środka tworząc tzw. łódkę. Ciepłe ziemniaki posypujemy boczkiem i posiekanym szczypiorkiem. Można też polać je śmietaną. SMACZNEGO :)
zdj