Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycąca przekąska lub pyszny dodatek do grillowanego mięska. Polecam do piwa albo do kefirku.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 256
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 256
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Nieobrane ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie gotujemy w osolonej wodzie, aż zmiękną (ale nie zupełnie, żeby się nie rozpadały później). Ser żółty ścieramy na drobnej tarce, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę, przyprawę. Składniki "rozkłócamy" widelcem, doprawiamy solą i pieprzem. Plastry wędzonego boczku kroimy poprzecznie w wąskie paseczki. Ugotowane ziemniaki kroimy na pół, łyżką wydrążamy spore zagłębienia. "Wydrążyny" odkładamy do talerza z masą serowo-jajeczną, rozgniatamy widelcem, wszystko mieszamy, jeśli "wydrążyny" są twarde, należy je wcześniej pokroić w drobną kostkę. Nadziewamy łupinki ziemniaków farszem, posypujemy każdy paseczkami boczku, wstawiamy do piekarnika i pieczemy na rumiano w temp. 190 stopni przez ok. 10-15 min. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy zieleninką.