Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczone faszerowane ziemniaki

Przekąski

Autor: Poziomka

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 5464

Dodano: 27.02.2008

Odsłon: 19758

Sycąca przekąska lub pyszny dodatek do grillowanego mięska. Polecam do piwa albo do kefirku.

Składniki

  • 6 ziemniaków
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • śmietana 12%, 100 ml (ok pół kubeczka)
  • ser żółty, 150 g
  • przyprawa do ziemniaków, pół łyżeczki
  • sól, pieprz do smaku
  • posiekany świeży koperek lub pietruszka do dekoracji
  • 2 jajka
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Nieobrane ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie gotujemy w osolonej wodzie, aż zmiękną (ale nie zupełnie, żeby się nie rozpadały później). Ser żółty ścieramy na drobnej tarce, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę, przyprawę. Składniki "rozkłócamy" widelcem, doprawiamy solą i pieprzem. Plastry wędzonego boczku kroimy poprzecznie w wąskie paseczki. Ugotowane ziemniaki kroimy na pół, łyżką wydrążamy spore zagłębienia. "Wydrążyny" odkładamy do talerza z masą serowo-jajeczną, rozgniatamy widelcem, wszystko mieszamy, jeśli "wydrążyny" są twarde, należy je wcześniej pokroić w drobną kostkę. Nadziewamy łupinki ziemniaków farszem, posypujemy każdy paseczkami boczku, wstawiamy do piekarnika i pieczemy na rumiano w temp. 190 stopni przez ok. 10-15 min. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy zieleninką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Joanna115 14 października 2014 Bardzo smaczne :-) ziemniaki lubię w każdej postaci :-)

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Pina86 26 października 2008 brzmi przepysznie mam juz pomysl na jutrzejszy obiad:)

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

novajulia 06 marca 2008 Brzmi pysznie...Ale trzeba poczekać na jesienne, dorodne ziemniaki...Te późno zimowe są już mało atrakcyjne w mundurkach. :(

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń