Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczone młode ziemniaki

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20661

Dodano: 20.04.2009

Odsłon: 5639

Wiosna, wiosna... pyszne młode ziemniaczki znowu na stole!:) Spróbujmy przyrządzić je tak, by zaskoczyć domowników lub gości.

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki wyszorować, osuszyć. Olej zmieszać z papryką, natką, odrobiną pieprzu i solą morską. Marynatą polać ziemniaki, dobrze wymieszać.

  2. Ułożyć n natłuszczonej blasze. Wstawić do piekarnika 200°C i piec 40 minut. W połowie czasu pieczenia ziemniaki obrócić aby się zrumieniły z obu stron.

  3. Jajko ugotować na twardo, przelać zimną wodą, ostudzić. Dymkę obrać, pokroić w cienkie plasterki. Jogurt wymieszać z majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać 3/4 dymki. Sos podzielić na 2 porcje. Jedną wymieszać z curry.

  4. Matiesy opłukać, pokroić w drobniutką kosteczkę. Dodać do sosu curry. Doprawić sokiem z cytryny i cukrem.

  5. Do drugiego sosu dodać pokrojoną w drobniutką kosteczkę rzodkiewkę oraz starty ogórek, posiekane jajko i rzeżuchę.

  6. Gotowe ziemniaki przełożyć do dużej salaterki. Podawać z przyrządzonymi sosami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń