Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mam w sobie coś z Papaja, gdyż tak jak on uwielbiam szpinak. Praktycznie pod każdą postacią. Jedną z moich ulubionych potraw są pieczone pierogi nadziewane szpinakiem i fetą. Delikatne, puszyste ciasto drożdżowe a w nim rozpływający się w ustach ser w towarzystwie szpinaku – po prostu mniam!
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 805
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 109
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 805
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 109
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Składniki
Rozgrzewamy patelnię z 1 łyżką oliwy. Cebulkę pokrojoną w kostkę podsmażamy, by lekko się zrumieniła. Dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Wrzucamy umyty szpinak i smażymy dalej. Gdy szpinak zredukuje swoją wielkość, dodajemy ser feta. Następnie doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem.
Aby przygotować ciasto na początek należy przyrządzić roztwór drożdżowy. Mieszamy drożdże z ciepłym mlekiem i cukrem. Odstawiamy roztwór na chwilkę w ciepłe miejsce. Po 10 minutach dodajemy mąkę, oliwę i przyprawy. Mieszamy składniki i odstawiamy miskę na kolejne 10 minut, nakrywając ją lnianą ściereczką.
Gdy ciasto nieco urośnie wykładamy je na stolnicę i zagniatamy dodając stopniowo mąkę, formujemy kulę. Po rozwałkowaniu, za pomocą filiżanki wycinamy kółka z ciasta i na połowę każdego koła nakładamy farsz szpinakowy.
Zlepiamy rogi każdego pieroga za pomocą wody. Gotowe pierogi układamy na blaszce i wkładamy blachę do piecyka rozgrzanego do 180 stopni C na około 20 minut. Po upieczeniu możemy podawać nasze pierożki z sosem jogurtowym lub zwykłym jogurtem naturalnym typu greckiego.
Smacznego!