Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczone pierożki

Przekąski

Autor: milk313

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 19

Dodano: 25.03.2010

Odsłon: 1058

smaczne i ładnie się prezentuje jako przystawka

Składniki

  • CIASTO:
  • mąka, 2 szkl.
  • sól, pól łyżeczki
  • drożdże, 4 dag
  • masło, 2 dag
  • ciepłe mleko, 0,5 szkl.
  • żółtko
  • Nadzienie:
  • Pierś kurczaka
  • cebula
  • sól, pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • posiekana natka, łyżka
  • jajko
  • olej
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki ciasta połączyć, wyrabiać, aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce, aby trochę podrosło. Posiekaną cebulę i pierś kurczaka podsmażyć na oleju, przyprawić do smaku, na końcu dodać posiekaną natkę. Ciasto ponownie zagnieść, a następnie rozwałkować na placek o grubości 3 mm. Z ciasta szklanką wyciąć krążki. Brzegi krążków posmarować roztrzepanym jajkiem, na środek każdego krążka nałożyć porcję nadzienia. Składać pierożki na pół i płasko sklejać brzegi. Ułożyćpierożkina blaszce wyłożonej pergaminem i piec kilkanaście minut w temperaturze 160 stopni (aż uzyskają złocisty kolor) SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń