Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone polędwiczki

Przepis dnia 2011-05-24
Dania główne

Autor: Mole3

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 961

Dodano: 21.05.2011

Odsłon: 25277

Pieczone, smaczne mięso, szybkie przygotowanie, a potem tylko czekać, aż się upiecze. :)

Składniki

  • polędwiczki wieprzowe, 2 szt.
  • ziele angielskie, 6 ziarenek
  • liść laurowy, 2 szt.
  • pieprz mielony, 1 łyżeczka
  • papryka słodka w proszku, 1 łyżeczka
  • CZOSNEK GRANULOWANY, 1 łyżeczka
  • cebula suszona, 2 łyżeczki
  • olej z pestek winogron, 2 łyżki
  • gałka muszkatołowa tarta, 1/2 łyżeczki
  • kminek, 1/2 łyżeczki
  • woda, 1 szkl.
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Polędwiczki umyć i osuszyć. Mieliśmy dwie długie, więc zostały przecięte na pół. Posmarować je olejem z pestek winogron.

  2. Ziarenka ziela angielskiego stłuc w moździerzu, liście laurowe pokruszyć. Wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą i otoczyć w nich polędwiczki.

  3. Polędwiczki ułożyć w naczyniu do zapiekania i podlać 1 szklanką wody. naczynie przykryć (może być folia aluminiowa).

  4. Piec ok. 1,5 godziny w temp. 180 stopni.

  5. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zibon 25 maja 2011 To niepoważny czas pieczenia polędwicy wieprzowej. Przepis na podeszwy.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 24 maja 2011 Każdy robi według uznania, są i tacy, którzy lubią jeść surowe mięso. Nikt nikogo nie zmusza. A nam smakowało akurat pieczone 1,5 godziny, a sucha, jak widać, nie była, lecz pyszna i soczysta.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

misiowa 24 maja 2011 Poledwicy nie piecze sie tak dlugo,bo jest sucha!Przepis bylby ok,ale poledwicie piecze sie krotko!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

koko6 24 maja 2011 Wydaje mi się,że czas pieczenia jest stanowczo za długi-polędwiczka jest tak delikatna,że nie wymaga tak długiego czasu pieczenia--skrócenie czasu pieczenia nada soczystości.Warto spróbować.Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń