Do góry

Desery Przepis na:

Pieczone racuchy jabłkowe

Desery

Autor: Mooniaa

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 20

Dodano: 14.09.2012

Odsłon: 10003

Zdrowe i dietetyczne. Polecam na śniadanko lub jako deser :)

Składniki

  • jajka, 2
  • mąka tortowa typ 450, 3 łyżki
  • Mąka pełnoziarnista, 4 łyżki
  • cukier trzcinowy, 2 łyżeczki
  • otręby owsiane, 5 łyżek
  • cynamon, 2 łyżki
  • jabłka, 4
  • orzechy laskowe, garść
  • słonecznik łuskany, garść
  • drożdże świeże, łyżeczka
  • mleko, 3 łyżki
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę i dodajemy do nich zrobiony wcześniej i odstawiony na 10 minut zaczyn z drożdży i ciepłego mleka (można dodać odrobinę cukru). Pod koniec łyżką drewnianą łączymy z mąką. Odstawiamy na 30 minut aż ciasto lekko napęcznieje.

  2. Jabuszka kroimy na cząstki i dodajemy do nich cynamon. Odstawiamy na 10 minut i jak puszczą delikatnie sok to dodatejmy otręby owsiane i pokruszone orzechy laskowe wraz ze słonecznikiem.

  3. Do owoców dodajemy ciasto lekko jest mieszając łyżką. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni (grzanie góra i dół). Blaszkę wykładamy pergaminem i łyżką kładziemy ciasto formując placuszki. Z podanych składników wychodzi około 12 placuszków. Pieczemy około 30 minut aż wierzch i spód się zrumienią. Z uwagi na delikatne ciasto nie polecam ich przekładać w trakcie pieczenia.

  4. Jeżeli ktoś woli wersję słodszą lub ma cierpkie jabłuszka polecam dodanie miodu. SMACZNEGO:)

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń