Do góry

Dodatki Przepis na:

Pieczone ziemniaki

Dodatki

Autor: maluszekk

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 610

Dodano: 01.05.2013

Odsłon: 23187

Ziemniaki tak pieczone zawsze wychodzą przepysznie, chrupiące i miękkie.

Składniki

  • około 1,3 kg ziemniaków
  • Ulubione przyprawy. Ja dodałam:
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 3 łyżki oleju z czosnkiem i bazylią (może być również oliwa lub masło)
  • sól do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniej więcej równe cząstki. Gotujemy je w osolonej wodzie jakieś 10-15 min. Odcedzamy, a następnie garnek przykrywamy pokrywką i kilka razy energicznie potrząsamy znajdującymi się w środku ziemniakami. W ten sposób ziemniaki nieco się poobijają, dzięki czemu w czasie pieczenia utworzy się chrupiąca skórka. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, dodajemy przyprawy i olej, delikatnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 min.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madera 01 maja 2013 Pysznie wyglądają i zapisuje je sobie bo moi chłopcy nie przepadają za ziemniakami no chyba że są takie jak twoje:-))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 01 maja 2013 Ciekawy sposób na pieczone ziemniaczki , na pewno wypróbuję :))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń