Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony homar w szampanskich warzywach

Dania główne

Autor: diavlo

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 18

Dodano: 05.09.2009

Odsłon: 726

Owoce morza - specjaly

Składniki

  • obgotowane homary, 4 male
  • maslo, 100 g
  • musztarda sredni ostra, 2 lyzki
  • siekane ziola ( plecam kolendre), ok.50 g
  • czosnek, 2 zabki
  • sok z jednej cytryny
  • sos Worcester
  • sol,swiezo mielony pieprz
  • skladniki na warzywa.....
  • 2-3 lyzki masla
  • cebula, 1 szt
  • 2 marchewki 1 por
  • wino musujace, 200 ml
  • smietana tlusta i gesta, 150g
  • cytryna do dekoracji
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Homara przeciac na pol,odlamac szczypce i ulozyc jego czesci na natluszczonej blasze do pieczenia

  2. Maslo utrzec w misce na puszysta mase.Dodac musztarde,ziola i posiekane zabki czosnku.Dokladnie wymieszac.

  3. Doprawiamy sokiem z cytryny, sosem worcester,sola pieprzem i pieprzem kajenskim,tym smarujemy homara

  4. Na patelni rozgrzac maslo,zeszklic cebule pokrojona w kostke

  5. Marchew pokroic w cienkie paski dodac do cebuli

  6. Por pokroic w paski dodac do warzyw na patelni,dolac wino musujace(ewentualnie szampan wersja bogaczy)i dusic na wolnym ogniu ok 8 -10 min

  7. Teraz dodajemy smietane sok z cytryny,sos worcester,doprawiamy sola pieprzem i pieprzem kajenskim

  8. Homara do piekla czyli do piekarnika temperatura 220 C i krotko opiekac ok 10 min

  9. Na talerzu wykladamy nasze warzywa prosto z patelni i na nie nasze pyszne pieczone kawalki homara,udekorowac kawalkami cytryny i oddac sie rozkoszy .Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń