Do góry

Przekąski Przepis na:

Schab z brzoskwiniami w galarecie

Przekąski

Autor: goramarcina1

Przepisów i artykułów: 541 Ocena: 12653

Dodano: 13.11.2011

Odsłon: 11708

Bardzo ekskluzywna przystawka lub jedno z dań na świąteczny stół, pięknie się prezentuje i bosko smakuje

Składniki

  • 1 kg schabu
  • kilka cienkich plasterków słoniny do obłożenia schabu
  • przyprawy:
  • sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, 4 ząbki zmiażdżonego czosnku
  • bulion z winem białym wytrawnym ( w stosunku 1:1) do podlewania
  • żelatyna z przyprawami na 1 litr
  • 4 - 5 połówek brzoskwiń z puszki
  • trochę winogron bezpestkowych
  • kilka śliwek kalifornijskich do nadziania schabu
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Schab natrzeć czosnkiem i przyprawami, nadziać śliwkami, odłożyć do lodówki na kilka godzin. Następnie włożyć do żaroodpornego naczynia, na wierzch schabu ułożyć cieniutki plasteki słoniny, którą też posypać przyprawami, podlać bulionem.

    Wstawić do gorącego piekarnika, piec ok.1,5 godziny w tem 180 stopni, często podlewając.

    Upieczony schab wyjąć, dobrze schłodzić.

    Zimny schab pokroić w plastry (ok.1 cm), ułożyć na półmisku, razem z brzoskwiniami i winogronami.
    Żelatynę rozpuścić w 1 litrze wody, przecedzić, ostudzić. Można do niej dodać ze 2 łyżki sosu od pieczeni , ale bez tłuszczu.

    Tężejącą galaretką zalać ułożony schab.


    SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 14 listopada 2011 juti10 plasterki słoniny daję po to ,aby schab podczas pieczenia nie wysychał - będzie bardziej soczysty.A jeżeli ktoś chce ,można zdjąć słoninkę i do galarety będzie już bardziej odchudzony.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Manuela73 14 listopada 2011 Wspaniale wygląda!!! Niedługo moje imieniny i wykorzystam przepis na schab i może łososia. Mam zamiar błysnąć, hahaha!!! Serdecznie pozdrawiam!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

juti10 14 listopada 2011 mam pytanie ,a o co chodzi z tymi kilkoma cienkim i plasterkami do obłożenia schabu :) ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń