Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony schab z kością.

Przepis dnia 2011-02-01
Dania główne

Autor: polkangaroo

Przepisów i artykułów: 81 Ocena: 823

Dodano: 29.01.2011

Odsłon: 16597

Delikatne mięciutkie mięso, nie trzeba mieć zębów!

Składniki

  • schab z kością, 1.5-2.0 kg
  • słonina wędzona, 5-10 dag
  • czosnek, 2 ząbki
  • rozmaryn, 2-3 swieże gałązki lub 2-3 łyżeczki z torebki
  • olej, 150 ml
  • papryka słodka i ostra, po dwie łyżeczki
  • sól i pieprz, po ok. 1 łyżeczce
  • cytryna, 1 szt.
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Natrzeć mięso przyprawami, polać sokiem z cytryny i olejem.

  2. Cienkie plastry słoniny i czosnku poukładać na wierzchu. Ciasno związać wszystko nicią i odstawić na 12 godzin do lodówki. Można obracać mięso 2-3 razy.

  3. Pieczemy w piekarniku w temp.190 st C-100 minut. Można użyć rękawa do pieczenia lub naczynia żaroodpornego pod przykryciem. Polecam mięso z kością ponieważ nie wiem dlaczego smakuje inaczej niż bez.

  4. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 4-5 min aby soki nie wypłynęły z mięsa. Kroić w plastry jak kto lubi i podawać z sosami o ulubionym smaku. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anulka12 09 grudnia 2013 Super pomysł, muszę wypróbować. Zgodzę się, że mięso pieczone z kością jest delikatniejsze

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 29 października 2011 zgadzam się mięso pieczone z kością smakuje lepiej i jest bardziej soczyste.Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 02 lutego 2011 Możesz wyjąć ząbki...na moją własną odpowiedzialność, do tego dania ząbków nie trzeba, jak zabraknie (czasami tak bywa) to włożysz szufladkę...kolejny raz...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Alicja_XXY 30 stycznia 2011 aaaaaaz mi zapach dolecial hehe..to ja musze wyjac zeby???

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń