Do góry

Dania główne Przepis na:

PIECZONY UDZIEC Z INDYKA

Przepis dnia 2010-07-07
Dania główne

Autor: irma

Przepisów i artykułów: 207 Ocena: 3694

Dodano: 06.07.2010

Odsłon: 73819

So czysty, smaczny , rozpływający się w ustach udziec o aromatycznym zapachu.

Składniki

  • udziec z indyka, 1 szt. ok,1kg.
  • MARYNATA:
  • 1/2 szklanki oleju
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka czarnego pieprzu grubo zmielonego
  • łyżeczka curry
  • zmiażdżone dwa ząbki czosnku
  • łyżka ketchupu
  • łyżka musztardy ostre j/np,francuska lub sarepska/
  • Poza tym:
  • duża cebula
  • Rękaw do pieczenia
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać.

  2. Z udźca usunąć kość, a następnie mięso umyć i osuszyć. Udziec zanurzyć w marynacie dokładnie z każdej strony, przewracając kilka razy.

  3. Cebulę pokroić na grube plastry i obłożyć nią udziec.

  4. Tak przygotowane mięso przykryć i zostawić w naczyniu na 12 godzin /najlepiej zrobić to dzień wcześniej i pozostawić na noc w lodówce/.

  5. Mięso włożyć do rękawa wraz z pozostałą marynatą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok.1,5 godziny w tem.180 st.C odkrywając folię pół godziny przed wyjęciem, żeby skórka ładnie się zarumieniła. Podczas pieczenia polewamy udziec sosem z pieczenia. Upieczony, pachnący udziec podajemy z dowolnymi dodatkami na stół. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 08 lipca 2010 Indyk jest wspaniały a marynata wyśmienita. Taki indyk to to to brak mi słów, tylko delektować się zajadając.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jakub25 07 lipca 2010 Irma Ty wiesz po co tu jesteś!!! pychotka udziec!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 07 lipca 2010 Dziękuję wszystkim i gorąco polecam.))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

trele-morele 07 lipca 2010 Irma jak zawsze coś pysznego :) Pozdrawiam !!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 07 lipca 2010 patrząc na to pięknie upieczone mięsko doszłam do wniosku -chyba zacznę częściej jadać indyka

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Alicja_Tomasz 06 lipca 2010 cudowne danie :) a w rekawie jest najlepsze :) soczyste nie dodaje sie tluszczu :) pycha !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozena58 06 lipca 2010 mniam jakie tu pyszności, a mięso pieczone w rękawie jest najlepsze bo nie traci swoich właściwości odżywczych!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń