Do góry

Desery Przepis na:

PIEGUSKI PALCE LIZAĆ!

Desery

Autor: smallangel

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 268

Dodano: 09.09.2009

Odsłon: 10589

Pieguski, które robią furrorę, które są pyszne, które urzekają swoim smakiem. Stokroć lepsze od tych kupnych

Składniki

5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Miękka margaryna zmiksować z cukrem pudrem, waniliowym i jajkiem, aromatem, potem dodawać mąkę z proszkiem i kakao, zagnieść rękami. Dodać pokrojone w mini kawałki czekoladę, i pogniecione orzechy.

  2. Małą łyżeczką nabierać ciasto, formować jakby kuleczki na łyżeczce, i układać na blasze wyłożonej papierem (nie martwić się o kształt, pieguski same się uformują w trakcie pieczenia)

  3. Piec ok 12minut w temperaturze 180 stopni. Ja zawsze jak wyciągam blachę z piekarnika i ściągam ciasteczka, to są one ogólnie bardzo miękkie i niczym nie przypominają piegusków, no ok, może wizualnie. Dopiero jak ostygną robią się twarde i coraz to bardziej chrupiące :)

  4. Smaczne zarówno tego samego dnia, chwilę po przestygnięciu, jak i po kilku dniach... ale mało kiedy tak długo się zostają :)

  5. Z tej porcji wychodzi ok 50 piegusków

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nikola2005 20 stycznia 2011 Ciasteczka pycha w smaku :)))
Ale moje jakieś takie rozlazłe wyszły i bardzo cieniutkie ;) hihihi czemu to tak?? czy to przez to że nie dodałam orzechów gdyż za nimi nie przepadam??! to by było tego przyczyną??

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ivivip1984 24 grudnia 2010 Własnie zrobiłam te pieguski i.... są wyśmienite!!!! Dodałam kokos - pychotka. Ciasteczka już zawsze będą gościły na moim stole. Można kombinować i dodawać różne smakołyki. Dzięki

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

craash 13 września 2010 Dziewczyno, Ty jak opatentujesz ten przepis, to producent "Piegusków" może zwijać manatki :) ciasteczka wyszły rewelacyjne. Faktycznie surowa masa była nie łatwa do nakładania na formę, bo kleiła się, dlatego, zgodnie z Twoimi zaleceniami, nakładałam malą łyżeczką, nawet nie kuleczkę, tylko po prostu jak sie nałożyło i......efekt przerósł najśmielsze oczekiwania - ciasteczka wygladają i smakują rewelacyjnie! Juz wiem ze ten przepis zagości u mnie w domu na stałe :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smallangel 01 kwietnia 2010 Polecam, bo są super... wiele możliwości, kombinacji... chcę teraz zrobić z czekoladą, skórką pomarańczową i suszonym ananasem :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aniulka1988 30 marca 2010 mmmm...masakra jakaś! przede mną dwa wesela - jedna dieta :) a tu takie cudeńko! do ulubionych! na pewno zrobię w najbliższym czasie! raz się żyje:):) pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kropka86 30 stycznia 2010 Robiłąm te ciasteczka na święta. Są przepyszne...:D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smallangel 18 stycznia 2010 To prawda, robi sie ekspresem :)
Ciesze sie,ze przepis sie podoba.... ja tez mam go zapozyczony, i uwielbiam :) dawno nie robilam... moze dzis zrobie, bo mam chyba z 4 czekolady w domu

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magda82 21 grudnia 2009 Pychota i przedewszystkim bardzo szybkie w przygotowaniu-naprawde warto korzystac z tego przepisu

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolianna 20 grudnia 2009 wlasnie zrobilam i zaluje jednego- ze nie zrobilam z dwoch porcji:)
wyszly super! wyszlo mi ok 70 ale to chyba dlatego ze naladowalam wszystkiego; migdaly,orzechy laskowe,rodzynki,worki kokosowe i duzo czekolady!polecam wszystkim!!!
a i jutro biore sie za Twoje pierniczki:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń