Do góry

Przekąski Przepis na:

Pierniczki

Przekąski

Autor: Mateusz15

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 2173

Dodano: 09.12.2009

Odsłon: 6791

Pyszne ciastka, na pewno wszystkim znane.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę i cukier przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło i siekać nożem. Dodać miód i jajka, dalej siekać, po czym wyrobić ciasto rękami na jednolitą masę. Można włożyć na godzinę do lodówki, ale nie trzeba.

  2. Rozgrzać piekarnik do 150-160 st (termoobieg), 180 st (bez termoobiegu).

  3. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wykrawać różne kształty. Układać na blasze do pieczenia i piec nie dłużej niż 17 minut. Ciastka powinny być lekko niedopieczone, niż spieczone.

  4. Ostudzone pierniczki można polukrować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mydlana69 12 sierpnia 2010 kocham pierniczki,te wygaldaja super,na pewno zrobie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

xil0x 01 lutego 2010 Przepyszne! :) Ostatnio upiekłam z zamrożonego kawałka ciasta i w 3 godziny już ich nie było...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nutella 16 grudnia 2009 Dzisiaj kupie wszystkie składniki i będę piec...zobaczymy ile zostanie na świąteczną choinkę;-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 14 grudnia 2009 Bardzo się cieszę, że smakowały. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

asiek405 14 grudnia 2009 Piekłam je w sobotę.Wyszły super!!!! Trochę ich dużo ale część damy jako ozdobę na choinkę.Gdy ktoś chce pobawić się jeszcze poza lukrowaniem to polecam zrobić w pierniku otwór włożyć zwykłą landrynkę wsadzić do piekarnia (oczywiście na papierze do pieczenia) i w ten oto sposób po wystygnięciu mamy fajną ozdobę na choinkę -piernik z witrażem.Super zabawa dla dzieci .Córka przez 3 godziny siedzała i 'malowała"swoje pierniczki a jak jej teraz smakują ......

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 11 grudnia 2009 Jak zrobisz, to daj znać jak smakowały ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jolkamilka 09 grudnia 2009 Dodaję do ulubionych bo uwielbiam pierniczki,jużślinka cieknie,więc do roboty czyli do pieczenia marsz.POZDROWIONKA

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 09 grudnia 2009 Ja też polecam. Są pyszne. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 09 grudnia 2009 Chcę dodać, iż pierniczki te są po upieczeniu twarde i należy je włożyć do metalowego pudełka, aby zmiękły. Pozdrawiam i polecam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń