Do góry

Desery Przepis na:

pierniczki

Desery

Autor: tota

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 330

Dodano: 04.12.2011

Odsłon: 46876

wspaniale miekkie pierniczki. Dlugo szukalam takiego przepisu, Przepis wyszperany na forum gazety

Składniki

  • maka, 1 kg
  • cukier, 1/2 kg
  • kakao, 75 g
  • żółtka, 3 szt.
  • soda oczyszczona, 1 płaska lyzka
  • masło, 250 g
  • przyprawa do piernika, (wg miary na opakowaniu)
  • miod, 150 g
  • kwasna smietana, 200 g
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło rozpuścić z cukrem i miodem., wystudzić. Mąkę przesiać z kakao i sodą. Dodać żółtka i przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać. Do masy dodawać powoli śmietanę, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zagnieść

  2. Rozwałkować (ok 6 mm) i wykrawać pierniczki. Piec 10 min w temperaturze 180 st. C

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

katka500 04 grudnia 2012 wystarczy, że do pojemnika, w którym przechowujemy pierniczki włożymy skórkę z jabłka lub kawałek jabłka, a pierniczki zrobią się miękkie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tota 09 stycznia 2012 Kaska333 nie wiem czemu nie wyszly miekkie, wiele moich znajomych robilo z tego przepisu i wszystkie pierniczki byly miekkie.

W zeszlym roku robilam z innego przepisu, niestety tamte pierniczki byly twarde (dlatego szukalam innego przepisu) i musialam sie ratowac wkladajac do puszki skorki z jabłek albo czastki mandarynek. Pomoglo

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaska333 09 stycznia 2012 a ja zrobilam te pierniki 1,5 tyg przed swietami wlozylam do blaszanego pudelka i do tej pory sa twarde jak skala owszem na poczatku jak byly jeszcze cieple to byly polmiekkie ale pozniej az do tej pory twarde jak ......moj maz byl zawiedziony bo chcial podjesc dopiero jak wyciaglam na talerz po 2 dniach zmiekly tylko szkoda ze na swieta ich nie bylo, szukalam przepisu wlsnie na pierniki ktore beda miekkie skusilam sie na ten po info wystawione od autorki i jak sie okazalo bledne

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

cocoblame 12 grudnia 2011 Jaka śliczna dekoracja! Aż szkoda jeść takiego ładnego piernika:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tota 05 grudnia 2011 Zaraz po upieczeniu byly mieciutkie, potem nieco stwardnialy ale nastepnego dnia byly znow miekkie. Niestety nie liczylam ile sztuk wyszlo, zwlaszcza, ze te moje dzwonki sa bardzo duze. Z polowy porcji wyszlo mi 3, 5 blachy ciastek

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 05 grudnia 2011 Czy pierniczki nadają się od razu do jedzenia, czy muszą poleżeć, aby zmiękły i ile wychodzi sztuk z podanych proporcji. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń