Do góry

Desery Przepis na:

Pierniczki jak alpejskie - mięciutkie i pyszne!

Desery

Autor: smallangel

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 268

Dodano: 04.12.2009

Odsłon: 59796

Najlepsze pierniczki jakie do tej pory jadłam - nie kupne!

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 200ml śmietany 30% kremówki
  • 3 łyżeczki sody
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 kostka masła lub margaryny (250g)
  • 1 słoik miodu (400ml)
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Dzień przed pieczeniem: Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić.

  2. Miód zagotować z przyprawami, zagotować, a następnie włożyć do tego masło (lub margarynę), poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie.

  3. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość (powinna mieć temperaturę pokojową).

  4. Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając, dodawać żółtka. Ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto podobno miało być dość rzadkie, ja miałam takie akurat.

  5. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce, maksymalnie do 24 godzin zgętnieje. Ja robiłam wieczorem, a rano już wzięłam się za pieczenie. Zostawiłam ciasto w lodówce na noc.

  6. W dniu pieczenia:Ciasto podsypać mąką, rozwałkować nie bardzo cienko (tak ok 5mm) (najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Podsypywać mąką. Wykrojone ciasteczka smarować białkiem.Można również wykrić po dwa cieńsze ciasteczka z każdego kształtu, pomiędzy dać marmoladę i złożyć obydwa razem, zagnieść. Wychodzą jak alpejskie

  7. Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, pierniczki ułożyć w pewnej odległości od siebie. Piec w temperaturze 180ºC przez 7-12 minut (w zależności od grubości i wielkości, ja piekłam 7 minut). Studzić na kratce. Można pierniczki polukrować lub ozdobić. Ja będę to robiła trochę później.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (32)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

biedronka700 17 grudnia 2013 Pierniczki bardzo dobre!!!Polecam
Osobiście przy drugim pieczeniu dam więcej kakao:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

natala02 11 kwietnia 2012 Pierniczki są przepyszne. Wychodzą najpierw mięciutkie, potem twardnieją (mi akurat na święta...) a potem (troszkę czasu musi upłynąć) znowu robią się miękkie. Trzymam je już bardzo długo i są coraz lepsze.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dorotaM 22 grudnia 2011 Pychota Pychota Pychota piekłam je wczoraj Wesołych Świąt

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 21 grudnia 2011 mam pytanie do p. czy te pierniczki po upiexzeniu maja byc twarde???bo mnie po wystygnieciu stwardnialy, wlozylam do pudeleczka przykrylam folia, chce ich polukrowac,nie wiem czy z nich cos bedzie dzieki jesli mi ktos odpowie Wesolych sw.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

justysiaczka 19 grudnia 2011 piekę już te pierniczki drugi raz są naprawdę przepyszne!!!. dałam tylko tym razem trochę więcej cukru !!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lukrowababeczka 19 grudnia 2011 szkoda że autorka nie umie odpisać na pytania

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BeTigl 15 grudnia 2011 No i ja nie mogłam się oprzeć temu przepisowi:) właśnie zrobiłam ciasto,jutro zabieram się za pieczenie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nikola2005 05 grudnia 2011 Wczoraj zrobiłam ciasto dzisiaj od rana piekę pierniczki z marmoladą w środeczku- raju one są przepyszne i nie wiem czy do świąt dotrwają!! ;-)
Dziękuję za super przepis:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Solvieg 29 listopada 2011 Jak długo pierniczki zachowują świeżość. Mam zamiar piec je i ozdabiać tydzień przed świętami i nie wiem czy na święta nadal będą miękkie i smaczne.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nikola2005 23 listopada 2011 Jaki miód będzie najlepszy do tych pierniczków?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń