Do góry

Desery Przepis na:

Piernik

Desery

Autor: HabibiChi

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 705

Dodano: 26.12.2016

Odsłon: 345

Pyszny klasyczny piernik, polany czekoladą z dodatkiem marmolady wiśniowej.

Składniki

  • 120 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki marmolady wiśniowej
  • 3 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 300 g mąki tortowej
  • Czekoladowa polewa
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Keksówkę należy wysmarować masłem i obsypać mąką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

  2. W garnku roztapiamy masło z cukrem. Następnie dodajemy miód, powidła, przyprawę piernikową, kakao oraz cynamon. Mieszamy cały czas i podgrzewamy jeszcze ok 1-2 minut. Następnie zostawiamy masę na 5 aż delikatnie przestygnie.

  3. Dodajemy do niej sodę, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko razem mieszamy a następnie przez sitko dodajemy mąkę. Cały czas mieszamy aby nie dopuścić do powstawia grudek z mąki. Gotową masę przelewamy do keksówki i pieczemy ok. 1h. Do tzw. suchego patyczka.

  4. Po przestygnięciu oblewamy czekoladą. Możemy również posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń