Do góry

Desery Przepis na:

Piernik

Desery

Autor: Gloria

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 26

Dodano: 17.09.2008

Odsłon: 2960

Pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu:)

Składniki

  • margaryna/masło, 1 kostka
  • ciemne kakao, 3-4 łyzki
  • cukier, 2 szkl.
  • woda (niegaznowana), 1/3 szkl.
  • Mąka pszenna, 2 szkl.
  • Jaja, 4 szt.
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • przyprawa korzenna do piernika, 2 łyżeczki
  • masło do wysmarowania formy na ciasto i trochę bułki tartej
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do rondelka włożyć pokrojoną kostkę margaryny/masła, wsypać cukier, kakao i wlać wodę. Postawić na bardzo małym ogniu i czekać aż wszystkie składniki się połączą-od czasu do czasu mieszając. Cukier powinien rozpuścić się całkowicie. Gdy masa czekoladowa będzie gotowa odlać pół szklanki i odstawić (posłuży ona później za polewę). Pozostałą część masy wstawić (oczywiście w rondelku) do zimnej wody, aby wystygła (nie trzeba czekać aż będzie całkowicie zimna-wystarczy, że nie będzie gorąca). Odstawić. Do naczynia (garnka) wbić jajka, chwilę ucierać. Następnie dodać do jajek przestudzoną masę czekoladową, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz przyprawę korzenną. Ponownie ucierać (miksować) do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Tak przygotowane ciasto wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Piec ok. 40 min w 180-200 st. Celcjusza. Gdy piernik będzie gotowy polać go po wierzchu pozostałą masą czekoladową (najpierw należy ją podgrzać wstawiając szklankę z tą masą do naczynia z wrzątkiem na jakieś 2 min). Gdy tylko piernik przestygnie, a polewa stwardnieje, będzie gotowy do podania:) SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń