Do góry

Desery Przepis na:

Piernik

Przepis dnia 2010-01-02
Desery

Autor: palooka

Przepisów i artykułów: 48 Ocena: 332

Dodano: 30.12.2009

Odsłon: 12569

Piernik nie tylko na swięta. :)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ubić żółtka z cukrem, dodać olej i miód.

  2. Przesiać mąkę z soda i proszkiem do pieczenia i z przyprawą do piernika. Do maki dodajemy ubite żółtka , nastepnie dodajemy esensje herbacianą i ubitą piane z białek. Cale ciasto mieszamy delikatnie, do tego dodajemy kakao i bakalie. Mieszamy wszystko jeszcze raz.

  3. Ciasto włożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą formy.

  4. Piec ciasto około 60 minut w 180 stopni C. Ale trzeba pod koniec ciasto sprawdzać, ponieważ każdy piekarnik jest inny, aby sie ciasto nie przypaliło. Ja sprawdzam długa wykałaczką masę ciasta czy jest jeszcze surowa. .

  5. Następnie ostudzone ciasto polewam masą czekoladową i posypuję migdałami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

palooka 02 stycznia 2010 Upiekłam piernika w formie 24 na 24, akurat taką miałam pod ręką:). Większa forma jak najbardziej tez może być. Pozdrawiam również!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 02 stycznia 2010 Mmmm... Uwielbiam piernik. Na jak dużą formę jest ta porcja ciasta? Pozdrawiam!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń