Do góry

Desery Przepis na:

Piernik

Desery

Autor: Kiniusia100

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 110

Dodano: 05.01.2010

Odsłon: 11693

Idealny na święta, ale również na codzień. Przechowując zawinięty w folii w lodówce długo zachowuje świeżość.

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 kostka margaryny
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 gram rodzynek
  • 100 gram orzechów włoskich
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Margarynę rozpuścić w garnku (w żadnym wypadku nie powinna się zagotować). Wsypać cukier, kakao, przyprawę korzenną, miód i wymieszać. Zestawić z ognia. Jajka zmiksować z mlekiem i dodać do przestudzonej czekoladowej korzennej masy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dosypać do garnka cały czas miksując, by nie powstały żadne grudki. Wszystkie bakalie przełożyć do miski, wsypać 2 łyżki mąki i wymieszać, aby bakalie nie opadły na dno ciasta. Połączyć z gładką masą piernikową. Wąską foremkę (36x12cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do formy przelać masę piernikową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C na ponad 1 godzinę. Przed wyjęciem z pieca sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Ten piernik doskonale przechowuje się w lodówce, trzeba go jedynie szczelnie owinąć folią, by nie chłonął zapachów. SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń