Do góry

Desery Przepis na:

Piernik przekładany

Desery

Autor: Patty

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 177

Dodano: 30.10.2008

Odsłon: 29982

Idealnie nadaje się na Święta

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto przygotowujemy na miesiąc przed pieczeniem, a pieczemy na co najmniej 4 dni przed podaniem. Powoli podgrzewamy miód, cukier i tłuszcz, doprowadzając mieszankę nieomal do wrzenia. Studzimy i mieszamy drewnianą łyżką, dodając po kolei mąkę, jaja, mleko wraz z rozpuszczoną w nim sodą i solą, a na końcu przyprawę do pierników i bakalie. Wyrabiamy ciasto i wkładamy je do kamiennego garnka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na cztery tygodnie w chłodne miejsce. Przed pieczeniem dzielimy ciasto na trzy części i każdą z nich pieczemy na osobnej natłuszczonej blasze. Pieczemy w temp. 200 stopni C przez ok. 25 min. Po ostygnięciu przekładamy placki masą marcepanową, orzechową, kajmanową lub powidłami śliwkowymi. Przykrywamy pregaminem i obciążamy deseczką. Piernik możemy polukrować i osdobić bakaliami. Piernik ma to do siebie, że jest bardzo twardy, nadaje się do jedzenia dopiero po kilku dniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

lara1908 14 lutego 2009 wlasnie ze cukier nie jest potrzebny-jest miód,dla tego ten wypiek ma mniej kalorii,..moze ten przepis jest tu od dawna ale ja go upieke dzis:>pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kluseczka666 14 listopada 2008 Efektownie wygląda, ciekawe czy tez tak smakuje...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń