Do góry

Przekąski Przepis na:

Piernik przekładany

Przekąski

Autor: dalijka

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 212

Dodano: 05.12.2010

Odsłon: 13927

Pyszny, świateczny piernik:)

Składniki

  • Ciasto:mąka pszenna, 1 i 3/4 szklanki
  • cukier, 0,5 szklanki
  • miód płynny, 200g
  • Miękkie masło, 125 g
  • jajka, 3
  • śmietana 18%, 3 czubate łyżki
  • przyprawa korzenna do piernika, 1,5 łyżki
  • kakao (opcjonalnie, dla koloru), 1,5 łyżki
  • polewa, .
  • do przełożenia: dżem śliwkowy, 290 g
  • powidła śliwkowe*, 290 g
  • galaretka morelowa**, 1 sztuka
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem następnie oddawać po 1 żółtku i ucierać dalej. Następnie porcjami dodawać miód oarz mąkę wymieszanbą z przyprawą, sodą kakao i śmietanę. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka i delikatnie wymieszać z ciastem.

  2. Ciasto przelać do głębokiej keksówki 32 cm. (ciasto rośnie dosyć wysokie. Ja piekłam na blaszcze o wymiarach 28 na 23 cm.

  3. Piec w temperaturze 165 stopni przez 50- 60 min . Sprawdzić patyczkiem czy upieczone, jeśli jest suchy ciasto gotowe. Ciasto ostudzić i przełożyć powidłami. *użyłam 0k. 500g powideł śliwkowych i ** galaretkę brzoskwiniową.

  4. Dzem + powidła zagotować i wsypać galaretkę wymieszać dokładnie. Odstawić na chwilę do ostygnięcia i przekładać lekko ciepłymi żeby zbyt bardzo nie stężały. CIast pieczone z keksówki przekroić na 3 blaty, a na blaszcze wystarczy na 2. Gotowe ciasto polać polewą. Przepis z blogu http://mojewypieki.blox.pl/html.

Twoje notatki do przepisu

Blog autora:
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dalijka 05 grudnia 2010 no ja też po raz pierwszy się odważyłam upiec:) ale radzę zmiejszyć ilość powideł albo rozłożyć na dwie cieńsze warstwy j:) powodzenia w pieczeniu:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nelakornelia 05 grudnia 2010 Super przepis, właśnie takiego chciałam, nie jest skąplikowany, a ja zawsze miałam stracha przed pieczeniem piernika, no a teraz się odwarzę :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń