Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny piernik przełożony masą budyniową z dodatkiem chałwy o smaku waniliowym. Pierwszy raz połączyłam ciasto piernikowe i chałwę. Powiem nieskromnie, że jest to zestawienie bardzo udane, dlatego polecam Wam ten przepis.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3766
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2127
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5576
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5587
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3766
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2127
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5576
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5587
Składniki
Formę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Cukier przewidziany na karmel wsypać na patelnię ogrzewać do momentu aż nam się mocno zrumieni (w tym czasie nie mieszać, tylko potrząsać od czasu do czasu patelnią). Gdy cukier jest już płynny i mocno zrumieniony, należy wlać 4 łyżki wody, zagotować. Miód podgrzać w rondelku, połączyć z przyprawą do piernika, wystudzić. Margarynę utrzeć mikserem na puszystą masę, dodawać kolejno żółtka, cukier puder, nadal ucierać. Do tak przygotowanej masy stopniowo dodawać mąkę, sodę oczyszczoną, miód i karmel. Wszystko razem dobrze wymieszać, nadal przy użyciu miksera. Następnie białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem (teraz mieszamy już drewnianą łyżką, bardzo delikatnie), jednocześnie dodać bakalie. Ciasto wlewamy do formy, pieczemy w piekarniku o temperaturze 160 stopni przez pierwsze 20 minut, aby piernik dobrze wyrósł, następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni, dopiekamy. Ciasto powinno być upieczone po mniej więcej godzinie. Sprawdzamy czy jest upieczone przy pomocy patyczka. Jeżeli patyczek po wbiciu do ciasta jest suchy to znaczy, że ciasto wyjmujemy z piekarnika. Wystudzony piernik przekrawamy na połowę.
Masa chałwowa: W garnku podgrzać mleko z cukrem (2.5 szklanki), rozpuścić w nim chałwę. Budyń rozprowadzić w niewielkiej ilości mleka, zahartować ciepłym mlekiem z chałwą, następnie wlać do garnka, zagotować, jednocześnie energicznie mieszając, aby w budyniu nie było grudek. Gotowy budyń odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na pulchną masę, stopniowo dodawać zimny budyń. Ucierać mikserem do momentu, aż masa będzie jednolita. Tak przygotowaną masą przełożyć piernik. Smacznego.