Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny piernik przełożony masą budyniową z dodatkiem chałwy o smaku waniliowym. Pierwszy raz połączyłam ciasto piernikowe i chałwę. Powiem nieskromnie, że jest to zestawienie bardzo udane, dlatego polecam Wam ten przepis.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 986
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 373
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 585
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1092
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 986
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 373
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 585
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1092
Składniki
Formę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Cukier przewidziany na karmel wsypać na patelnię ogrzewać do momentu aż nam się mocno zrumieni (w tym czasie nie mieszać, tylko potrząsać od czasu do czasu patelnią). Gdy cukier jest już płynny i mocno zrumieniony, należy wlać 4 łyżki wody, zagotować. Miód podgrzać w rondelku, połączyć z przyprawą do piernika, wystudzić. Margarynę utrzeć mikserem na puszystą masę, dodawać kolejno żółtka, cukier puder, nadal ucierać. Do tak przygotowanej masy stopniowo dodawać mąkę, sodę oczyszczoną, miód i karmel. Wszystko razem dobrze wymieszać, nadal przy użyciu miksera. Następnie białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem (teraz mieszamy już drewnianą łyżką, bardzo delikatnie), jednocześnie dodać bakalie. Ciasto wlewamy do formy, pieczemy w piekarniku o temperaturze 160 stopni przez pierwsze 20 minut, aby piernik dobrze wyrósł, następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni, dopiekamy. Ciasto powinno być upieczone po mniej więcej godzinie. Sprawdzamy czy jest upieczone przy pomocy patyczka. Jeżeli patyczek po wbiciu do ciasta jest suchy to znaczy, że ciasto wyjmujemy z piekarnika. Wystudzony piernik przekrawamy na połowę.
Masa chałwowa: W garnku podgrzać mleko z cukrem (2.5 szklanki), rozpuścić w nim chałwę. Budyń rozprowadzić w niewielkiej ilości mleka, zahartować ciepłym mlekiem z chałwą, następnie wlać do garnka, zagotować, jednocześnie energicznie mieszając, aby w budyniu nie było grudek. Gotowy budyń odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na pulchną masę, stopniowo dodawać zimny budyń. Ucierać mikserem do momentu, aż masa będzie jednolita. Tak przygotowaną masą przełożyć piernik. Smacznego.