Do góry

Desery Przepis na:

piernik z bakaliami

Desery

Autor: kasiuuulka

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 18

Dodano: 14.10.2009

Odsłon: 18773

Dostałam przepis od znajomej i postanowiłam go wypróbować. Ciasto wyszło rewelacyjne, pulchniutkie i smaczne. Zajadała się nim cała rodzina.

Przygotowanie

  1. Rozdzielić białko od żółtek. Białka ubić na sztywno.

  2. Do żółtek dodać cukier – utrzeć, potem masło, następnie miód.

  3. Po utarciu stopniowo dodawać mleka, potem sztywne białko, wreszcie zmieszaną z sodą mąkę. Na końcu kakao, przyprawę i bakalie.

  4. Piec w temp. 150C, po wyrośnięciu zwiększyć temperaturę. Po 35 min sprawdzić patyczkiem stan ciasta.

  5. U mnie ciasta wyszło na dwie małe blaszki, początkowo wydawało mi się, że na dwie jest go za mało ale ciasto rośnie w czasie pieczenia i robi się wysokie więc na jedną małą blaszkę jest go stanowczo za dużo. SMACZNEGO:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

heca 29 grudnia 2009 Nie mylcie piernika z murzynkiem. Do prawdziwego piernika nie dodaje się się kakao. Piernikowy kolor uzyskuje się przez dodanie albo karmelu, albo kawy zbożowej. Ciasto z kakao - to po prostu murzynek!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

quazir1 18 października 2009 Sodę do wypieków dodajemy zawsze rozpuszczoną w 1-2 łyżkach mleka.Efekt jest znacznie lepszy.Tak zalecają dobre książki kucharskie.Przepis jest ok.Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasiuuulka 15 października 2009 W przepisie jest napisane, że wszystko należy ucierać, a skoro ucierać to ręcznie - próbowałam ale nie miałam do tego siły, więc użyłam miksera i wszystko się udało:)
A co do polewy - ja nie lubię, więc nie robię:)
Udanych wypieków życzę:) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 14 października 2009 To już wiem, co upieczemy w sobotę. Dziękujemy za przepis. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 14 października 2009 Brzmi super, na pewno wypróbuję, bo jeszcze nie piekłam piernika. Do ulubionych! ;) a... przydałaby się polewa czekoladowa! ;P

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń