Do góry

Desery Przepis na:

Piernik z marmolada morelowa

Desery

Autor: Jagna

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 1618

Dodano: 29.05.2008

Odsłon: 2867

Pyszny i jedyny na Boze Narodzenie :)

Składniki

  • maka pszenna, 25 dkg
  • maka zytnia, 25 dkg
  • miod pszczeli, 1 szklanka
  • mleko, 170 ml
  • cukier, 1 szklanka
  • jajka, 3 sztuki
  • olej, 170 ml
  • kakao w proszku, 3 lyzki
  • imbir, cynamon, gozdziki, anyz, galka muszkatalowa, kardamon(zmielone razem), 2 lyzki
  • amoniak, 0,5 lyzeczki
  • skorka pomaranczowa, 3 lyzki
  • marmolada(dzem) morelowa, 40 dkg
  • maslo i bulka tarta do formy
  • biala czekolada, 3 - 4 tabliczki
  • cukier cynamonowy
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Obie maki przesiac. Cukier, miod i przyprawy zrumienic i gorace wlac do maki. Dodac oliwe, kakao rozpuszczone w 150 ml mleka i skorke pomaranczowa. Wyrobic gladkie ciasto. Gdy ciasto ostygnie dodajemy amoniak rozpuszczony w reszcie mleka i jajka.Blaszke smarujemyu maslem i wysypujemy bulka tarta. Pieczemy 50 minut w 180C. Piernik wystudzic i przekroic na blaty. Kazdy z nich posmarowac dzemem morelowym i ulozyc jeden na drugim. Na parze roztapiamy biala czekolade z odrobina wody i masla, polewamy piernik i posypujemy cukrem cynamonowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń