Do góry

Desery Przepis na:

piernik z orzechami

Desery

Autor: wesola

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 17

Dodano: 04.05.2009

Odsłon: 5315

Nazwa piernikow pochodzi od przyprawy pieprzenej, jak sie dawniej mowilo. Z wyrobu piernikow szczegolnie zaslynal Torun, gdzie wypiekano je w drewnianych, ozdobnie rzezbionych formach. Ciasto na piernik poddawano fermentacji trwajacej kilka tygodni lub miesiecy, a niekeidy lat. Na ten piernik na szczescie nie trzeba bedzie dlugo czekac ;)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zarumienic 2 lyzki cukru, zalac piwem, dodac miod i zagotowac. Dodac przyprawy i ostudzic do 20*C (temperatura pokojowa)

  2. Utrzec maslo, dodac zoltka utarte z cukrem, mase miodowa, polowe maki, proszek do pieczenia i wymieszac.

  3. Dodac reszte maki, posiekane orzechy i ubita piane z bialek.

  4. Ciasto wlozyc do natluszconej i wysypanej maka formy na keks.

  5. Piec godzine w temperaturze 190*C

  6. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń