Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto trzeba przygotować nawet 3-4 tygodnie wcześniej, piecze się je na kilka dni przed podaniem, bo wtedy są najlepsze, po prostu miodzio.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 86
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 152
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 78
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 86
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 152
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 78
Składniki
Masło rozpuścić w garnku, dodać cukier, miód, zagotować. Wystudzić, dodać przyprawę, jajka, sodę wymieszaną ze śmietaną, sól ok. 1/2 łyżeczki oraz mąkę. wymieszać wszystko i przełożyć do szklanego lub glinianego naczynia z pokrywką i wstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce na co najmniej 2 tygodnie.
Po 2- 4 tygodniach wyjąć na posypany mąką stół, wyrobić, podzielić na kawałki, rozwałkowywać i wycinać dowolne wzory. Wykrojone pierniczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok .10 min. w temperaturze 180 stopni ( góra/dół ) na środkowym poziomie.
Po wystudzeniu pierniki dekorujemy czekoladą, lukrem i posypkami. Z podanej porcji wychodzi ok. 150 sztuk. Są bardzo miodowe i pyszne. Polecam serdecznie.