Do góry

Desery Przepis na:

Piernikowy przekładaniec

Desery

Autor: asiunia54

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 126

Dodano: 14.02.2010

Odsłon: 702

Ciasto jest smakowite. Zwłaszcza dla miłośników pierników.

Składniki

  • mąka, 1/2 kg
  • cukier, 25 dkg
  • Jaja, 5 szt
  • Miód, 20 dkg
  • masło, 20 dkg
  • przyprawa do pierników, 1 łyżka
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • kakao, 1 łyżka
  • budyń śmietankowy, 1 op.
  • mleko, 400 ml
  • marmolada, 5 łyżek
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 5 dkg cukru zrumień w rondelku. Wlać 100ml wody, gotować aż karmel się rozpuści. Połowę masła utrzeć z resztą cukru i żółtkami, dodać miód, karmel, mąkę, kakao, przyprawę i proszek. Dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek i delikatnie połaczyć z ciastem. Piec 50 minut.

  2. Ostudź placek przekrój na 3 płaty. Jedną część placka przełóż marmoladą, połóż drugi płat posmaruj kremem zrobionym z budyniu i masła. Wierzch można posypać płatkami migdałów.

Twoje notatki do przepisu

Blog autora:
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Twój komentarz może być pierwszy

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń