Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny pieróg, niewiele pracy, rewelacja na ciepło. Takie pierogi/pizzę podają w jednej pizzerii. Spróbowałam zrobić sama - wyszła rewelacja.
...ale pyszny.
Odsłon: 572
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 132
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 59
...ale pyszny.
Odsłon: 572
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 132
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 59
Składniki
Mleko podgrzewamy z cukrem aby było ciepłe, wkruszamy drożdże i czekamy aż "ruszą". Do mąki dodajemy sól, oliwę (około 3 łyżek) i rozczyn. Zagniatamy ciasto i odkładamy do wyrośnięcia.
Na patelnię wrzucamy mięsko mielone podsmażamy, dodajemy pokrojone drobno pieczarki i cebulkę (opcjonalnie paprykę i kukurydzę). Ja doprawiałam przyprawą meksykańską, pieprzem, solą. W małym garnuszku podgrzewamy śmietankę w rozdrobionym serkiem topionym (nie doprowadzamy do gotowania), czekamy aż powstanie gęsta masa. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę przelewamy na patelnię z farszem, dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Ciasto dzielimy na porcje, wałkujemy placki wielkości dużego talerza. Na połówkę placka pładziemy plasterki mozarelli, na to farsz, znów plasterki mozarelli i składamy w pieróg. Bardzo dokładnie zawijamy końcówki. Zapiekamy około 15 min - w zależności od kuchenki. Wychodzi około 4-5 pierogów.