Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieróg szpinakowy

Przekąski

Autor: novajulia

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 1192

Dodano: 01.04.2008

Odsłon: 2117

To trzeba spróbować!

Składniki

  • szpinak mrożony, 25 dkg
  • masło, 2 łyżki
  • serek turek naturalny, 1 małe opakowanie
  • czosnek, 2 ząbki
  • jajko, 3 szt
  • gorąca woda, niecala szklanka
  • mąka tortowa, około 1/2 kg
  • sól, pieprz, do smaku
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Dwa jajka gotujemy na twardo. Do garnczka wrzucamy łyzkę masła, 2 ząbki zmiażdżonego czosnku, zmrożony szpinak, sól i piepsz. Dusimy na wolnym ogniu do odparowania wody z roztopionego szpinaku. Jak już konsystęcja będzie bardzo gęsta dodajemy serek turek, mieszamy dokładnie i chwile jeszcze trzymamy na ogniu, aż konsystencja będzie jednolita i mniej więcej gęsta. Dodajemy 2 zmiażdżone jajka na twardo i mieszamy tak długo aż żółtko nie będzie widoczne. Zostawiamy do ostygnięcia. Do mąki dodajemy gorącej wody i szybko zagniatamy - jak będzie jednolita, dodajemy jajko i jeszcze raz zagniatamy. Odstawiamy na około 15 minut pod miskę, żeby się zaparzyło ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części (zależy od wielkości pierogów - te mają być maxi). rozwałkujemy osobno każdą porcję ciasta osobno na okrąg. Nakładamy 1/4 porcji szpinaku, na pół koła. Drógim pół przykrywamy i zaklejami jak pieroga. Gotujemy pojedynczo w dużej ilości osolonej wody. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń