Do góry

Przekąski Przepis na:

Pierogi

Przepis dnia 2008-03-18
Przekąski

Autor: Elifia

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 4322

Dodano: 15.03.2008

Odsłon: 15932

Pierogi nadziewane farszem lub przyprawione aromatycznym sosem mogą stać się kulinarnym sukcesem każdej gospodyni! :)

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wlać do niego niewielką ilość gorącej wody i wymieszać. Następnie zagniatać dość szybko dodając stopniowo taką ilość wody, by otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde:) Ciasto podzielić na 4 części. 3 części odłożyć, przykryć czystą ściereczką. Pierwszą część ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. W razie potrzeby podsypywać mąką. Krążki wycinać z ciasta foremką lub szklanką, ja wolę szklankę:) Na każdy krążek nakładać łyżeczkę nadzienia, składać na pół, starannie sklejać, palcami lub widelcem. Odciskać ozdobny brzeg. Tak samo postępować z resztą ciasta. Zagotować 1,5l wody z solą. Na wrzątek delikatnie wkładać pierogi. Przykryć, poczekać, aż woda ponownie się zagotuje. Zmniejszyć ogień, delikatnie zamieszać. Gdy pierogi wypłyną, gotować odkryte jeszcze przez 2-3 minuty. Po wyjęciu i osuszeniu jeżeli ktoś lubi można usmażyć je na patelni na smalcu. Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

HomeMenager 04 grudnia 2010 dla mnie pierogi to "ciemna magia" :P .... niebawem wypróbuje ten przepis :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jowita 17 stycznia 2009 wypróbowałam kilka przepisów na ciasto na pierogi i ten jest najlepszy. Polecam sama sprawdziłam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń