Do góry

Śniadania Przepis na:

Pierogi babuni.

Przepis dnia 2009-12-01
Śniadania

Autor: polkangaroo

Przepisów i artykułów: 81 Ocena: 1284

Dodano: 29.11.2009

Odsłon: 26496

Stary przedwojenny smak.

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. CIASTO: Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z ok. 4 łyżkami mąki, przykryć i odstawić na 15 minut aż wyrosną. Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy , wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto (jeśli będzie za twarde, wlać jeszcze trochę wody), dolać oliwę, wszystko razem ponownie zagnieść. Ciasto podczas wyrabiania powinno sprawiać wrażenie, jakby zaczynało puchnąć.

  2. FARSZ: Kapustę słodką posiekać i obgotować przez 10 min. w tym czasie przesmażyć na oleju posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać posiekaną kiszoną kapustę i podsmażyć. Dusimy na małym ogniu po ok 15 min. dodajemy odcedzoną i obgotowaną słodką kapustę. Dusić wszystkie składniki razem kilka minut aż będą miękkie, doprawić ziołami i pieprzem lub jak kto tam woli. Ciastu pozwolić podrosnąć przez ok. 20 min. Kolejnym krokiem jest rozwałkowanie i wycinanie krążków ok. 10 cm. Nakładamy farsz do krążków i sklejamy brzegi placków formując pierogi, końce połączyć tworząc "uszka". Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15 min. w temp. 180 st.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

asiella88 03 grudnia 2013 Pysznie wyglądają ale są to raczej paszteciki takie bardziej do barszczu ale nie zależnie od nazwy zjadłabym i to niejednego :) odemnie łapka

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

uska 29 stycznia 2010 Chyba czegoś nie rozumiem. W składnikach nie ma kapusty kiszonej a są pieczarki których nie ma w treści, Czy ktoś może powiedzieć jaki powinien być tak naprawdę farsz, bo pierożki wyglądaja bardzo smakowicie :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 22 grudnia 2009 chodzi mi o to, że widząc takie pyszności moje soki trawienne zaczynają szaleć i czuję nieziemska ochotę żeby te bułeczki schrupać, muszą być pyszne, pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 22 grudnia 2009 Ty to wiesz jak pobudzić mój żołądek do pracy

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jolciajolcia 01 grudnia 2009 pamiętam jak jeżdziłam do babci to robiła podobne,tylko farsz był z kaszy gryczanej, spróbuję je zrobić,wyglądają pysznie

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dani3422 30 listopada 2009 A tych drożdży to trochę nie za bogato ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 30 listopada 2009 Wyglądają "pyszniutko " i pewnie tak smakują.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Elkamor 30 listopada 2009 Zaznaczam,ze to jest moje,ale z całą pewnością jeśli ma to być przedwojenny smak to nie było w nim pieczarek tylko grzyby z lasu.Znam takie bułeczki,bo znam je z dzieciństwa,a teraz piekę je sama,ale daje o wiele więcej farszu.No cóż każdy robi jak uważa za stosowne!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 30 listopada 2009 Dzieki za przepis,fajne te pierozki babuni.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń