Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ruskie

Dania główne

Autor: maryna2012

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 224

Dodano: 26.03.2009

Odsłon: 6025

Smaczne pierozki z delikatnym farszem.

Składniki

  • CIASTO:
  • maka, 3 szklanki
  • maslo, 1 lyzka
  • sol, 1/2 lyzki
  • ciepla woda, 1 szklanka
  • FARSZ:
  • ziemniaki-ugotowane i wystudzone, 1 kg
  • ser bialy, 180 g
  • cebula-srednia, 2 sztuki
  • ziarenka smaku, 1 1/2 lyzeczki
  • sol,pieprz, do smaku
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. FARSZ: Drobno pokrojoną cebulę należy zeszklić na maśle lub oliwie, doprawiając 1/2 lyzeczki ziarenek smaku. Ugotowane i ostudzone ziemniaki razem z serem bialym mielimy w maszynce do mięsa.Przyprawiamy 1 lyzeczka ziarenek smaku,sola i pieprzem do smaku.Calosc dobrze mieszamy-dodajac zeszklona cebulke.

  2. CIASTO: Składniki na ciasto zalewamy ciepla woda i mieszamy drewnianą łyżką. Wyrabiamy je do momentu, aż zrobi się elastyczne. Rozwałkowujemy je na grubość ok 2 mm. Jeśli klei się do blatu - podsypujemy je delikatnie mąką. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką kółka, układamy na srodku farsz i mocno sklejamy brzegi. Tak przygotowane pierogi wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy około 5-8 minut., dopóki nie wypłyną na wierzch.

  3. Mozna podawac z przesmarzona cebulka lub ze skwarkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń