Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ruskie

Dania główne

Autor: Mole3

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 1399

Dodano: 16.10.2009

Odsłon: 21733

Pierogi jak to pierogi - czasochłonne zadanie, ale efekt zawsze pyszny. Dodatek oliwy do ciasta to pomysł mojej Mamy - sprawia, że nie wysycha ono tak szybko i jest elastyczne.

Składniki

  • CIASTO:
  • Mąka pszenna, 4 szkl.
  • jajko, 1 szt.
  • oliwa z oliwek, 5 łyżek (2 do farszu)
  • sól, 1 łyżeczka
  • woda ciepła, ok. 1 szkl.
  • FARSZ:
  • ziemniaki, 1 kg
  • Ser biały, 40 dkg
  • cebula, 1 szt. duża
  • sól, pieprz, do smaku i gotowania
  • kostki smaku - cebula, 1 szt.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: Jajko, oliwę i połowę wody porządnie rozbełtać (można blenderem). Dodać do mąki z solą. Dolewając resztę ciepłej wody (w miarę potrzeb), wyrobić miękkie, elastyczne ciasto.

  2. Farsz: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w drobną kostkę, usmażyć na 2 łyżkach oliwy. Ostudzone ziemniaki i ser zemleć, przepuścić przez praskę lub dobrze rozdusić tłuczkiem do ziemniaków. Doprawić kostką smaku, solą i pieprzem.

  3. Z ciasta wykrawać koła, nakładać farsz i sklejać - można sklejone brzegi docisnąć widelcem, żeby się ewentualnie nie rozkleiły w gotowaniu.

  4. Pierogi gotować w osolonym wrzątku przez 5-8 minut. Ugotowane odcedzić i przelać zimną wodą. Podawać np. z roztopionym masłem i kefirem lub gęstą śmietaną.

  5. Smacznego. :)

  6. PS

  7. Pozwólmy dzieciom pobawić się w sklejanie - to dla nich fantastyczna zabawa. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dorkatp 24 marca 2010 mala1 nie zauważyłam tego sera :) nie musisz tak od razu szyderczo podchodzić do mojego pytania :)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mala1 24 grudnia 2009 dorkatp białym serem możesz zagryśc pierogi błacha :) co za głupie pytanie

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dorkatp 20 października 2009 A co z tym białym serem?? w opisie przygotowania nie ma o nim mowy ??

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dorkatp 20 października 2009 A po co ten biały ser bo w opisie przygotowania nie ma o nim mowy?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 18 października 2009 Przyznaję się bez bicia - miałam tylko 1 cebulę w domu, więc nadrobiłam troszkę kostką smaku cebulową. :) A podawać je można faktycznie na wiele sposobów, jednak zawsze wywołują smaczne skojarzenia.

15 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 18 października 2009 ruskie to moje ulubione pierogi ;) ale u mnie do farszu daje się tyle samo ziemniaków, co sera, żeby nie były tak strasznie "kartoflane" ;) a na wierzchu okraszamy cebulką lub skwarkami :)

14 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 17 października 2009 hm,moja specjalnosc!!!,ale cebulki to daje duzo i maslo.

15 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 16 października 2009 Uwielbiam ruskie, osobiscie dodaję więcej cebulki, swietnie się komponuję z ziemniakami i serem. Ale mi smaka narobiłaś ;)

15 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń