Do góry

Dania główne Przepis na:

pierogi ruskie

Dania główne

Autor: me_chica

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 104

Dodano: 07.11.2007

Odsłon: 5576

pierogi są daniem łatwym do zrobienia, choć pochłaniają sporo czasu i energii ;D ale co to za satysfakcja zjeść je własnoręcznie przygotowane!

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. FARSZ: Drobno pokrojoną cebulę należy zeszklić na maśle lub oliwie, doprawiając wegetą. Mieszamy z pozostałymi składnikami na farsz, mielimy w maszynce do mięsa i przyprawiamy na ostro. Na koniec dodajemy żółtko jajka. CIASTO: Składniki na ciasto zalewamy wrzątkiem i mieszamy drewnianą łyżką. Wyrabiamy je do momentu, aż zrobi się elastyczne. Na blacie rozwałkowujemy je na grubość ok 2 mm. Jeśli klei się do blatu - podsypujemy je delikatnie mąką. Z rozwałkowanego ciasto wycinamy szklanką kółka, układamy farsz i mocno sklejamy brzegi. Tak przygotowane pierogi wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy około 5-8 minut., dopóki nie wypłyną na wierzch. Można podawać z zrumienionym boczkiem, cebulą, posypać zieleniną lub podawać z surówką. Smacznego! Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: pierogi/pierogi

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

avanitka 13 sierpnia 2010 ja zawsze do cista dodaje 1-2 jajka i nie wrzącą wodę lecz letnią, do farszu jako przyprawy dodaje sól, pieprz czarny i pieprz ziołowy

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Elkamor 30 sierpnia 2009 Po pierwsze mielenie zarówno ziemniaków jak i sera przez maszynkę do ruskich pierogów to po prostu .............
profanacja tej potrawy!! Dodanie do farszu zarówno Vegety jak i Kucharka niestety ewidentnie psuje smak ruskich pierogów.Zapewne ktoś ten przepis na swój własny sposób zmodyfikował,oprócz tego taka ilość sera w proporcji do ziemniaków to będzie przysłowiowa kropla w morzu!!Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joanik 07 sierpnia 2008 zrobiłam i nie wyszło. Wyszły jakieś "kluchy" rozgotowane i cudem jest to, że to ciasto po wżuceniu do wody wypłynęło po pewnym czasie na wierzch. Poza tym wyszło za mało ciasta i zostało mi bardzo dużo farszu ( w sumie naszczęście, bo to uratowało mi obiad...po tym jak dodałam go do innego ciasta...) Po tym przepisie zraziłam się do robienia pierogów, następne, o ile będą, zrobie z innego, sprawdzonego przepisu... :(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

2206WL 23 lipca 2008 szukam przepisu na kluski na parze moze ktos zna to jest pyszne z zasmazana kapusta

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń