Do góry

Dania główne Przepis na:

pierogi ruskie

Przepis dnia 2007-11-13
Dania główne

Autor: pascal

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 757

Dodano: 12.11.2007

Odsłon: 50244

klasyka ;-)

Składniki

  • skladniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżka stołowa masła
  • 1/2 łyżki stołowej soli
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • składniki na farsz
  • 1 kg ugotowanych ziemniaki (wystudzonych!)
  • 150 g twarogu
  • 2 cebuli
  • 1 łyżeczka vegety / kucharka
  • sól, pieprz, do smaku
  • 1 żółtko jaja
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. FARSZ: Drobno pokrojoną cebulę należy zeszklić na maśle lub oliwie, doprawiając wegetą. Mieszamy z pozostałymi składnikami na farsz, mielimy w maszynce do mięsa i przyprawiamy na ostro. Na koniec dodajemy żółtko jajka. CIASTO: Składniki na ciasto zalewamy wrzątkiem i mieszamy drewnianą łyżką. Wyrabiamy je do momentu, aż zrobi się elastyczne. Na blacie rozwałkowujemy je na grubość ok 2 mm. Jeśli klei się do blatu - podsypujemy je delikatnie mąką. Z rozwałkowanego ciasto wycinamy szklanką kółka, układamy farsz i mocno sklejamy brzegi. Tak przygotowane pierogi wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy około 5-8 minut., dopóki nie wypłyną na wierzch. Można podawać z zrumienionym boczkiem, cebulą, posypać zieleniną lub podawać z surówką. Smacznego! Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mariakp 10 stycznia Z tej ilości składników ile wychodzi pierogów?
Ps. przepis bardzo mi się podoba

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewulka55 16 października 2014 pascal pierożki są wyśmienite bez dodatku vegety czy kucharek (te przyprawy mają polepszacze smaku - glutamian sodu lub inny)
zamiast tego dodaj prawdziwych ziółek - ja dodaję odrobinę prowansalskich, ale można też i inne

18 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń