Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z dynią

Przepis dnia 2009-02-04
Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20675

Dodano: 29.01.2009

Odsłon: 3574

Przepis godny polecenia wszystkim fanom pierogów.

Składniki

  • mąka, 0,5 kg
  • małe jajka, 3
  • szczypta soli
  • olej, 2 łyżki
  • szklanka ciepłej wody
  • dynia, 0,5 kg
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • biały chudy ser, 30 dag
  • oliwa z oliwek, 3 łyżki
  • siekane mieszane zioła, 2 łyżki
  • suszone pomidory, 5 dag
  • garść rukoli
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Dynię obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Cebulę i czosnek posiekać. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i czosnek, dodać dynię, oprószyć solą i pieprzem, dusić do miękkości. Dynię rozgnieść widelcem, ostudzić. Dodać ser, jajko, zioła, skorygować smak. Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować, wycinać krążki, nadziewać farszem i zlepić fantazyjnie. Wrzucać na gotującą się wodę (osolona i z 3 łyżkami oleju). Podawać z suszonymi pomidorami i rukolą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń