Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczny obiad na słodko...no w sumie nie tylko na obiad. Spokojnie może robić za deser. Nam bardzo posmakowała taka wersja <3
Pyszna babka na świąteczny stół
Odsłon: 3179
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 771
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 265
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 211
Pyszna babka na świąteczny stół
Odsłon: 3179
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 771
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 265
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 211
Składniki
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do rondelka, prażymy na średnim ogniu z dodatkiem cukru i cynamonu (do momentu, kiedy sok odparuje), studzimy. We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki, dodajemy kurkumę i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto. Gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy ze śmietaną lub podsmażoną na maśle bułką tartą z dodatkiem cukru.