Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z kapustą i grzybami

Dania główne

Autor: sbelata

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 192

Dodano: 22.12.2009

Odsłon: 22252

Najlepiej smakują na Wigilię:)

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Farsz
    Kapustę płuczemy, kroimy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości;

  2. Grzyby płuczemy i gotujemy aż będą miękkie;

  3. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na złoty kolor,

  4. Kiedy kapusta będzie miękka dodajemy do niej pokrojone w koskę grzyby, podsmażoną cebulę i dusimy około ½ godziny

    2. Ciasto
    1. Na stolnicę sypiemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól i wyrabiamy ciasto dodając po trochu ciepłej wody
    2. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, wykrawamy szklanką lub przyrządem do robienia pierogów kółka, nakładamy farsz i sklejamy pierogi.
    3. Wrzucamy pierogi do osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 05 grudnia 2012 Moje ulubione pierogi :) Też pochłaniam ich najwięcej :)

18 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

N-Dosia 24 stycznia 2011 ja gotuję kapustę w wodzie po grzybach ,nie wylewam tej wody i potem wszystko mielę
Ale dodaję sporo pieprzu, one lubią pieprz . :))

21 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

evanion 10 lipca 2010 Moja ulubiona wigilijna potrawa, zawsze zjem ich najwięcej:) <3 poprostu kocham. U mnie w rodzinie praktykuje sie jeszcze smażenie ugotowanych pierogów...mniam

20 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mysz204 13 stycznia 2010 mirabelko naprawde nigdy nie jadlas pierogow z kapusta i grzybami...????

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 22 grudnia 2009 W tym roku postanowiliśmy zrobić na Wigilię takie pierogi, będę je jadła po raz pierwszy :)

18 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń