Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z kapustą i pieczarkami

Dania główne

Autor: evalon

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 307

Dodano: 28.08.2009

Odsłon: 22997

Jest nad nimi troszkę pracy, ale warto;)

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Farsz: Z tej ilości wyszło mi 30 pierogów z kapusta i pieczarkami i 15 z samymi pieczarkami. Kapustę gotujemy ok 15 min, studzimy, przepłukujemy zimną wodą(jeśli jest zbyt kwaśna), szatkujemy na drobno.

  2. Na 2 patelniach podsmażamy na oliwie drobno posiekaną cebulkę. Na jedną wrzucamy kapustę na drugą poszatkowane pieczarki. Zawartość obu patelni przyprawiamy do smaku i dusimy na małym ogniu często mieszając.Do kapusty dodajemy połowę pieczarek z drugiej patelni. Farsz z kapusty jest szczególnie smaczny jeśli podlejemy go sporą ilością oliwy podczas duszenia.

  3. Ciasto: do dużej miski wsypujemy ok 0,75 kg mąki, solimy, dolewamy ok 1,5 szklanki wrzątku i drewnianą łyżką mieszamy. Wstępnie zarobione ciasto wyjmujemy na posypany mąką blat i rozrabiamy dokładnie. W razie potrzeby posypujemy mąką lub dolewamy wody.

  4. Formujemy pierożki, gotujemy- ok 3-4 min od momentu wypłynięcia. Podajemy z podsmażoną cebulką, surówkami lub wcinamy podsmażone. Pycha!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń