Do góry

Desery Przepis na:

Pierogi z konfiturami w cieście drożdżowym

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20683

Dodano: 21.05.2009

Odsłon: 2296

Dla tych, którzy kochają pierogi w każdej postaci ;-)

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zarobić i zagnieść ciasto drożdżowe. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto, mocno je ugniatając. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. Kiedy podwoi objętość, wyjąć, znowu wygnieść i odstawić na 30 min.

  2. Wyrośnięte ciasto wygnieść krótko, rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm. Konfitury osączyć z syropu.

  3. Wyciąć w cieście krążki średnicy 5-6 cm. Na każdy położyć łyżeczkę konfitur, złożyć na pół i skleić brzegi.

  4. Rozgrzać w płaskim naczyniu smalec. Wrzucić pierożki (po kilka), smażyć na małym ogniu aż się zrumienią z każdej strony.

  5. Wyjąć, osączyć z tłuszczu, posypać cukrem pudrem. - Do konfitur można dodać surowe owoce, np. do porcji konfitur z wiśni - 1 wydrylowaną wisienkę itd. Można też pierożki piec w piekarniku, a nie smażyć.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń