Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z kurkami

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20684

Dodano: 14.04.2008

Odsłon: 15010

1 porcja - 368 kcal.

Składniki

  • 1/2 kg kurek
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • Ciasto: 1/2 kg mąki
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 5 dag masła
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko (niekoniecznie)
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyścić, umyć, większe pokroić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło z olejem, podsmażyć pokrojoną cebulkę. Dodać grzyby, smażyć około 10 minut. Posypać solą i pieprzem. Mąkę połączyć z masłem i solą. Zalać bardzo gorącą wodą, wymieszać łyżką, następnie dodać trochę zimnej wody. Można dodać jajko, ale nie jest to konieczne. Wyrobić ciasto. Rozwałkować, wykrawać szklanką kółka, nakładać farsz, zaklejać. Pierogi wrzucać do osolonej wrzącej wody, gotować aż do wypłynięcia. Można je także upiec przez 25 minut w piekarniku. Podawać ciepłe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń